Tornar

Jornada de celebració dels 30 anys del CDIAP (per a professionals)

17/01/2016

Text de presentació i programa de la Jornada de Celebració dels 30 anys del CDIAP que tindrà lloc el 15 d'abril de 2016 amb el títol "Trenta anys amb els nens petits i les seves famílies".

Cdiap 30 anys

 JORNADA DE CELEBRACIÓ                   

Divendres, 15 d’abril de 2016                                                 

Trenta anys amb els nens petits i les seves famílies

CASAL L’OLIVERA

 

Tots aquests anys amb ells, amb vosaltres, ens han permès aprendre molt sobre les necessitats, les particularitats d'una època de la vida que és diferent de les altres i que cal protegir molt especialment, ja que en ella  tot està encara en joc. És una època en què el cos i la ment encara no estan separats, com després arribaran a estar fins a cert punt, on les estadístiques tenen encara poc a dir, perquè no existeix un nen “normal”, donades les maneres sempre peculiars amb què un nou ésser ve a la vida, s'apropia del seu cos, comença l'aventura insòlita de la paraula. Una època en la qual els protocols són especialment enganyosos, perquè els procediments estàndard no només es perden allò més singular, que és el més important, sinó que, el que és pitjor, influeixen, modifiquen, aixafen, impedeixen el desenvolupament d'allò més propi.

En els darrers d'aquests trenta anys, a més, hem pogut comprovar que la tendència a la normalització forçada, a la protocol·lització, que fins ara havia afectat només el món dels adults, envaeix l'oasi de la petita infància. Els diagnòstics, sempre necessaris, però amb molta mesura, es fan massa automàtics, insistents, persecutoris, defineixen destins massa aviat. Sota una aparença neutra són actes delicats, que tenen conseqüències. Això ens ha fet estar darrerament molt més alerta i ens porta a reivindicar, avui, que l'espai i el temps de la petita infància cal preservar-lo de l'avaluació abusiva, de la psiquiatrització precoç.

Hem de defensar l’àmbit de l’atenció perquè davant d’una societat cada cop més psiquiatritzada, on tots som ”malalts”, sovint només pel fet de ser humans, on tot s’atribueix al cos, on ja ningú està trist sinó que està deprimit, no és inconstant sinó bipolar, no és inquiet sinó TDAH, no té problemes per establir vincles sinó que és TEA, cal seguir mantenint la petita infància com un moment privilegiat , únic.

La primera infància és un tresor que entre tots hem de salvaguardar, ja que en ella residiran sempre les claus d'un futur feliç per a qualsevol persona, sigui quina sigui la seva condició, social, mèdica, psíquica.

Com a testimonis privilegiats d'aquest món, ple de meravelles i d'alegries, també d'angoixes per als infants i per al pares, volem compartir tot allò que n'hem après, així com les preocupacions que sentim i que ens fan pensar que ara, entre tots, hem de fer un esforç renovat per preservar-lo de noves tendències que tot ho valoren a la llum de la biologia i de lleis que, d'una manera més o menys disfressada, no són altres que les de la competència i el mercat.

 

El programa d'atenció precoç de Catalunya ha estat durant molt de temps exemplar i cal que aconseguim que ho segueixi sent. Aquests trenta anys nostres, amb tots vosaltres, els volem celebrar plegats i també fer servir aquesta celebració per a reflexionar junts sobre el futur que volem per a la petita infància.

 

 

PROGRAMA

 

09:15h Recepció i acreditació

09:30h BENVINGUDA I PRESENTACIÓ DE LA JORNADA

Pilar Foz. Coordinadora del CDIAP de Sant Boi i Laura Font. Psicòloga del CDIAP de Sant Boi

 

10:00h CONFERÈNCIA INAUGURAL:  LA ATENCIÓN A LA PRIMERA INFANCIA Y LA FAMILIA, UNA ACTUALIZACION

Presenta: Enric Berenguer. Psicoanalista. Supervisor del CDIAP de Sant Boi

Conferenciant:  Jesús Sebastián.  Psicoanalista. Membre de l’AMP i de l’ELP

Director Gerent de la Fundación Atención Temprana de Zaragoza

  

11:00h PAUSA-CAFÈ

 

11:30h CONVERSEM: 30 ANYS D’ATENCIÓ, QUÈ HA CANVIAT EN LA INFÀNCIA I LA FAMÍLIA?

Josep M. Panés. Psicòleg del CDIAP de Sant Boi amb

Representants

EDUCACIÓ

Mercè Feliu. Psicopedagoga de l’EAP de Sant Boi

Carme Masvidal. Directora de l’Escola Bressol La Mercè de Sant Boi

Pilar Ribera. Mestra del CEIP Colònia Güell de Santa Coloma de Cervelló

SANITAT

Marisa Ridao. Pediatra de l’ABS de Torrelles de Llobregat

Merche Santana. Infermera pediàtrica de l’ABS Montclar de Sant Boi

SERVEIS  SOCIALS

Eugènia Moliner. Educadora Social de l’EBASP L’Olivera de Sant Boi

Glòria Reina. Educadora Social del CRAE Llar Nova Esperança de S. Climent

 

13:00h CONCLUSIONS I CLOENDA

 

Marta Gutiérrez. Psicòloga del CDIAP de Sant Boi i Natalia Pallucchini. Fisioterapeuta del CDIAP de Sant Boi

 

 

Inscripció gratuïta. Per assistir a la jornada cal inscripció prèvia a cdiapsboi@cdiapsboi.cat 

Tornar